Lähikuva, metalliladonnan työskentelyä. Kädet ja metallisia ladonnan komponentteja työpöydällä.

Kirjapainoalan muistot talteen: kirjoituskilpailu käynnistyy

Nyt tallennetaan kirjapainoalan kulttuuriperintöä. Median museo ja arkisto Merkki järjestää yhdessä painetun viestinnän järjestö Mediaunionin (MDU ry) kanssa kirjapainoalan työntekijöille suunnatun perinnekeruun.

Kilpailu on jatkoa museon vuonna 2023 järjestämälle vastaavalle kirjoituskisalle. Tuolloin saatiin talteen 13 kirjoitusta kymmeneltä eri kirjoittajalta.

Graafisen alan tuotanto on 1950-luvulta lähtien mullistunut moneen kertaan. Konekanta on uusiutunut, työtehtävät vaihtuneet, ammatteja kadonnut ja uusia tullut tilalle. Muutokset ovat koskeneet koko alaa tekstinvalmistuksesta jälkikäsittelyyn. Myös markkinoinnissa ja myyntitoiminnassa on tapahtunut suuria muutoksia.

Kutsumme kirjoittajat pohtimaan:

  • Miten kirjapainoalan muutokset ovat vaikuttaneet työuraasi?
  • Minkälaisia tarinoita sinulla on kerrottavana?

Kirjoituksia voi lähettää helmikuun 2025 loppuun saakka sähköpostitse docx- tai rtf-muodossa osoitteeseen . Halutessasi voit lähettää kirjoituksen myös postitse osoitteeseen: Median museo ja arkisto Merkki, Markku Kuusela, Korkeavuorenkatu 28, 00130 Helsinki.

Kirjoitukset arvioi järjestäjien nimeämä tuomaristo. He arvioivat kirjoitukset nimettöminä, eikä kirjoituksia arvioitaessa kieliopillisilla tai muilla kirjallisilla ansioilla ole merkitystä. Tärkeintä on saada talteen perinnetietoa suomalaisten kirjapainojen arjesta, työstä ja sen tekijöistä.

Kilpailuun lähetetyt kirjoitukset tallennetaan Median museo ja arkisto Merkin kokoelmiin ja ne voidaan julkaista sähköisesti ja mahdollisesti myös painettuna. Julkaistavien kirjoitusten yksilöivät tiedot (esimerkiksi ihmisten ja paikkojen nimet) muokataan tarvittaessa yksityisyyden suojan turvaamiseksi.

Parhaat kirjoitukset palkitaan rahapalkinnoilla.

Lue lisää Mediaunionista: https://www.mediaunioni.fi