Aineistot ja kokoelmat

Merkin arkisto on mediahistorian aarreaitta. Vanhimmat asiakirjamme ovat 1880-luvulta, tuoreimmat eiliseltä. Arkiston kokoelmat painottuvat Sanoma-konsernin historiallisiin aineistoihin.

Arkiston kivijalka on Sanoma Osakeyhtiön historiallinen arkisto, jota hallinnoimaan perustettiin vuonna 1990 edeltäjämme Päivälehden arkisto. Nykyisin Merkin arkistot ja kokoelmat koostuvat noin 3,5 hyllykilometrin analogisesta ja 7 teratavun sähköisestä aineistosta. Ne liittyvät median, sanomalehdistön ja Sanoma-konsernin sekä niissä vaikuttaneiden ihmisten ja yhteisöjen historiaan.

Tutustu myös Merkin esinekokoelmaan.

Tätä kaikkea on Merkin arkisto

Vanha asiakirja Median museo ja arkisto Merkin arkistosta.

Asiakirjat

Tallennamme median ja sanomalehdistön yksityisarkistoja. Olemme keskittyneet erityisesti Sanoma-konsernin ja sen edeltäjien yritysarkistoihin sekä toimittajien, työntekijöiden ja omistajasukujen henkilöarkistoihin. Henkilöarkistojen suurin kokonaisuus on Erkkojen sukuarkisto. Lisäksi meillä on media-alan säätiöiden ja järjestöjen arkistoja. Yksityisarkistoja on yli 1,5 hyllykilometriä.

Kuvassa tutkija Median museo ja arkisto Merkin arkiston tutkijasalissa.

Sähköinen aineisto

Digitoimme historiallista asiakirja-aineistoa säilyvyyden, käytettävyyden ja saavutettavuuden parantamiseksi. Julkaisemme digitoidut asiakirjat verkossa, elleivät esimerkiksi tietosuoja- ja tekijänoikeussyyt rajoita julkaisua. Otamme vastaan myös syntysähköistä aineistoa, esimerkiksi sähköpostikansioita ja kalentereita. Moni arkisto sisältää sekä paperista että sähköistä aineistoa.

Kuva vanhan Päivälehden sivulta.

Sanoma- ja aikakauslehdet

Arkisto säilyttää kaikki Sanoma-konsernin julkaisemat sanoma- ja aikakauslehdet. Meiltä löydät esimerkiksi Helsingin Sanomien ja Ilta-Sanomien kaikki julkaistut numerot eri painoksineen. Aikakauslehdistä käytetyimpiä ovat muun muassa Me Naiset ja Viikkosanomat. Lehtiaineistoja on yli 2 hyllykilometriä. HS, IS ja Viikkosanomat ovat tutkittavissa myös sähköisesti arkiston asiakaspäätteillä.

P. E. Svinhufvud Oki Räisäsen piirroksessa.

Valokuvat ja piirustukset

Merkki tallentaa Sanoma-konsernin historiaan ja omistajasukuihin sekä lehden toimitustyöhön ja valmistukseen liittyvää valokuva-aineistoa. Journalistista kuvaa emme pääsääntöisesti tallenna. Merkin piirustuskokoelmissa on sanomalehdistössä julkaistuja kuvitus- ja pilapiirroksia. Ne sisältävät esimerkiksi kultakauden eturivin taiteilijoiden töitä, aina Akseli Gallen-Kallelasta Eero Järnefeltiin.

Ministeri Eljas Erkon kirjastoa Median museo ja arkisto Merkissä.

Käsikirjasto

Tutkijoita palvelee laaja, mediaan, sanomalehdistöön ja historiaan erikoistunut kirjasto, jota täydennämme säännöllisesti. Kirjasto on kaikkien käytettävissä, mutta teoksia ei lainata talon ulkopuolelle. Arkistoon on lisäksi tallennettu ministeri Eljas Erkon henkilökohtainen kirjasto, jossa on yhteiskunnallista kirjallisuutta ja kaunokirjallisuuden klassikoita 1800- ja 1900-luvuilta sekä bibliofiilisiä harvinaisuuksia jopa 1500-luvulta.

Sanoman toimittajakoulun sisäänpääsyhaastattelu.

Muistitieto

Merkki kerää myös muistitietoa. Suurin kokonaisuus on 1980-luvulla aloitettu historiahaastattelujen sarja, johon on haastateltu lehdentekijöitä, toimittajia ja Sanoma-konsernin päättäjiä. Haastatteluita on yli 400, ja määrä karttuu joka vuosi uusilla haastatteluilla.

Arkistoon luovutettavia historiallisia asiakirjoja.

Historialliset asiakirjat talteen

Merkki tallentaa eilistä ja tätä päivää, ja otamme vastaan sekä sähköistä että paperista asiakirja-aineistoa. Onko tiedossasi aineistoa, joka kuuluisi arkistoon? Ota yhteyttä henkilökuntaamme. Tulemme mielellämme tutustumaan aineistoon ja ohjaamme asian tarvittaessa eteenpäin, mikäli aineisto kuuluu jonkin toisen arkiston tallennusvastuulle.

Yhteystiedot