Osoitelippujen liimauslaite

Esinekokoelmat

Miten ja millä välineillä sanomalehtiä on tehty Suomessa? Merkin esinekokoelmat kertovat kirjapaino- ja sanomalehtityön historiasta. Kokoelmien avulla kirjapainotaitoon liittyvä tietotaito siirtyy myös uusille sukupolville.

Merkillä on valtakunnallinen vastuu sanomalehden toimitustyöhön ja valmistukseen liittyvästä tekniikasta. Kokoelmissamme on noin 5000 esinettä, joka kertovat sanomalehtityön muutoksesta.

Esinekokoelma karttuu ja sitä digitoidaan jatkuvasti: täällä pääset selaamaan esineitä Finna.fi -hakupalvelussa.

Tutustu myös Merkin arkistoon.

Tätä kaikkea ovat Merkin esinekokoelmat

Toimitustyön kokoelma

Toimitustyön kokoelmaan kuuluu toimittajien työvälineitä eri aikakausilta: mm. kirjoituskoneita, puhelimia, kameroita, kuvalähettimiä, nauhureita ja digitaalisia työvälineitä. Mukana ovat myös kaksi toimittajien itse kokoamaa ja sittemmin museolle lahjoittamaa, persoonallista esinekokoelmaa: Helsingin Sanomien urheilutoimituksen ja Ilta-Sanomien rikostoimituksen kokoelmat.

Kirjapainokokoelma

Kokoelman esineet kertovat kaikista painotuotteen valmistuksen ja postituksen työvaiheista 1800-luvun lopulta 2000-luvulle asti. Osa kokoelman esineistä kuuluu käyttökokoelmaan, mikä mahdollistaa niiden valvotun käytön yleisötyössämme.

Kirjapainon juuret -kokoelma

WSOY:n porvoolaisen kirjanvalmistuksen kulttuuriperintöä edustava kokoelma pelastettiin vuonna 2021. 1970-luvulla koottuun ja myöhemmin täydennettyyn kokoelmaan on tallennettu kaikki perinteisen kirjanvalmistuksen valmistamisessa tarvittavat välineet käsikirjoituksesta kansituskoneeseen. Merkki lahjoittaa kokoelman mielellään sen kotipaikkaan Porvooseen, jos sille löytyy vastuullinen ylläpitäjä.

Metallisia irtokirjakkeita pinossa pöydällä.

Esinelahjoitukset ja -lainat

Pohditko esinelahjoitusta Merkkiin? Tallennamme sekä uutta että vanhaa sanomalehtityötä. Päätökset lahjoituksista tehdään esinekohtaisesti. Lahjoitetun aineiston tulee täydentää esinekokoelmaa. Lisäksi lainaamme esineitä mahdollisuuksien mukaan. Saadaksesi lisätietoja ota yhteyttä henkilökuntaamme.

Kysy meiltä esinelahjoituksista, lainoista tai muusta esinekokoelmiin liittyvästä.