Merkin vaiheet

Median museo ja arkisto Merkki avautui yleisölle 2. joulukuuta 2023. Uudistuneen Merkin edeltäjät ovat 1990-luvulla toimintansa aloittanut Päivälehden arkisto ja vuonna 2001 perustettu Päivälehden museo. Merkki on uudenlainen median, uutisten, lukutaidon ja sananvapauden museo ja arkisto.

Merkki on muuttuvan median tulkki ja tallentaja, joka esittelee uutishistoriaa ja tuoreinta tietoa median ilmiöistä ja kutsuu ihmiset mukaan. Uusi nimi yhdistää vahvasti museon ja arkiston, joilla on yhteinen tehtävä: tuoda muuttuvan median ymmärrys osaksi ihmisten elämää.

Merkkiin saapuessasi astut sisään Helsingin Sanomien entisiin toimitiloihin. Herätämme henkiin legendaarisen sanomalehtikatu Luddan, aikansa eloisan ja meluisan suomalaisen uutistyön sydämen.

Merkkiä ylläpitää Helsingin Sanomain Säätiö, joka syntyi 1980-luvulla perustettujen Päivälehden arkistosäätiön ja Helsingin Sanomain 100-vuotissäätiön yhdistyessä. Säätiö toimii journalismin ja sananvapauden puolesta.

Vuosien varrella Merkin edeltäjät ovat palvelleet tuhansia historiasta ja mediasta kiinnostuneita tutkijoita ja yli miljoonaa museovierasta. Olemme toteuttaneet matkamme varrella lähes sata teemanäyttelyä. Ja työ jatkuu yhdessä.

Löydät meidät Ludviginkadun ja Korkeavuorenkadun kulmasta Helsingistä. Tervetuloa merkitysten äärelle.