Arkisto

Päivälehden arkisto on nyt osa Median museo ja arkisto Merkkiä. Toivotamme tervetulleiksi kaikki median ja sanomalehdistön historiasta kiinnostuneet, uudet ja vanhat asiakkaat. Merkittävät ja merkilliset arkistot odottavat!

Merkki on media- ja lehdistöhistorian erikoisarkisto. Tallennamme erityisesti Sanoma-konsernin historiallista aineistoa: asiakirja-arkistoja, painettuja lehtiä, valokuvia ja muistitietoa. Arkistomme käytetyimpiä aineistoja ovat Helsingin Sanomien ja Erkko-suvun historialliset arkistot.

Arkisto on perustettu vuonna 1990, ja se tunnettiin vuoteen 2023 asti Päivälehden arkistona.

Merkin arkisto on avoin yritysarkisto ja luotettava kumppani niin tutkijoille kuin arkiston luovuttajillekin. Suurin osa arkiston aineistoista on vapaasti tutkijoiden ja kaikkien kiinnostuneiden kävijöiden käytettävissä. Aineiston käyttöä voivat rajoittaa tietosuojasta, tekijänoikeuksista, liikesalaisuuksista tai luovutussopimuksista johtuvat rajoitukset.

Käytetyimmät palvelumme

Kuvituskuva Merkin arkistotietokannasta.

Nojatuolimatka menneeseen

Sähköinen arkisto on portti merkittäviin aineistoihimme. Digitoituja asiakirjoja ja kuvia voit helposti selailla vaikka kotisohvalta! Sähköinen arkisto sisältää myös kaikki hakemisto- ja viitetiedot niihin aineistoihin, jotka ovat tutkittavissa arkistomme tutkijasalissa.

Sähköinen arkisto

Helsingin Sanomien etusivu vuodelta 1939.

Eilispäivän lehtiä

Tutkijasalissamme on sähköiset päätteet, joilta pääsee lukemaan digitoituja Helsingin Sanomia, Ilta-Sanomia sekä eräitä aikakauslehtiä. Digitoituihin aineistoihin voi tehdä näppäriä sanahakuja ja monia hakuja helpottavia rajauksia. Varaa aika ja tule käymään!

Varaa tutkijapääte

Vanhoja asiakirjasidoksia Merkin arkistoissa.

Mitä tallennamme?

Arkisto tallentaa monipuolisesti median ja sanomalehdistön historiaa. Lue tarkemmin siitä, mitä arkistoaineistoja ja asiakirjakokoelmia Median museo ja arkisto Merkki pitää sisällään ja miten arkistoon voi lahjoittaa aineistoja.

Arkistot ja kokoelmat

Jäikö kysyttävää? Voit aina olla yhteydessä henkilökuntaamme mieltä askarruttavissa asioissa. Opastamme myös mielellämme aineistojen ja palveluiden käyttöön liittyvissä asioissa.