Hiiren kursori lähikuvassa

Sateenkaareva internet: Homorummutus

Tämä vuonna 2014 yleistynyt sana kuvasi alun perin pilkallisesti LGBTQIA+ oikeuksien aktiivista esiintuomista. Internet ja sosiaalinen media ovat mahdollistaneet sateenkaari-ihmisille oman, usein marginalisoidun näkökulmansa kertomisen. Miten ”homoagendaa” on levitetty verkossa?

Internet mullisti tapamme pitää yhteyttä toisiimme ja se tarjosi LGBTQIA+ -ihmisille uuden tavan rakentaa omia yhteisöjä.

Tapahtumissa muistelemme, keskustelemme ja käsittelemme yhdessä internetin sateenkaarevaa historiaa. Se pitää sisällään niin BBS-purkit, sähköpostilistat, IRC-kanavat, foorumit, verkkosivut, blogit, MySpacen ja muun sosiaalisen median kuin vaikkapa verkkopelaamisenkin.

Kommentaattorina paikalla on LGBTQIA+ verkkoaktivismin vaikuttaja Senni Moilanen. Hän on tehnyt aktivismia ja kansalaisvaikuttamista jo yli 20 vuotta, erityisesti sateenkaarioikeuksien parissa. Moilanen toimi tasa-arvoista avioliittolakia edistävän Tahdon2013 -kampanjan puheenjohtajana: kampanjaa tehtiin pitkälti somessa ja erilaisin tavoin ihmisiä verkossa osallistaen ja aktivoiden. Senni Moilanen on nykyisin Helsinki Pride -yhteisön puheenjohtaja ja aktivismi- ja koulutuspäällikkö Amnestyn Suomen osastolla.

Tule juttelemaan yhdessä seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen internetistä. Tapahtumat eivät ole luentoja, mutta osallistumispakkoakaan ei ole. Tapahtumien toteutuksesta vastaavat Emilia Laulainen (Postimuseo) ja Aikku Meura (Merkki).

Tapahtumasarjan teemat:

Varhaisvaiheet. Millaista oli aika, jolloin internet oli vielä ihan uusi juttu? 1980–90-lukujen www-pioneerit käyttivät ja usein rakensivat itse omat viestintäalustansa, kuten sähköpostilistat.

Suhteet. Miten verkossa on ystävystytty, deittailtu tai luotu muita ihmissuhteita? Missä suhteita muodostettiin ja miten ne siirtyivät kasvokkain kohtaamisiksi?

Homorummutus: Tämä vuonna 2014 yleistynyt sana kuvasi alun perin pilkallisesti LGBTQIA+ oikeuksien aktiivista esiintuomista. Internet ja sosiaalinen media ovat mahdollistaneet sateenkaari-ihmisille oman, usein marginalisoidun näkökulmansa kertomisen. Miten ”homoagendaa” on levitetty verkossa?


Tapahtumat Merkissä:

Sateenkaareva internet: Varhaisvaiheet
ke 31.1. klo 18–19

Sateenkaareva internet: Suhteet
ke 27.3. klo 18–19

Sateenkaareva internet: Homorummutus
to 27.6. klo 18–19:30

Tapahtumat Postimuseossa:

Sateenkaareva internet: Varhaisvaiheet
ke 28.2. klo 18–19

Sateenkaareva internet: Suhteet
ke 24.4. klo 18–19

Sateenkaareva internet: Homorummutus
to 13.6. klo 18–19:30