Yksityiskohta pienoismallista, joka esittää Päivälehden toimitusta. Ihmishahmoja istuu pöydän ääressä.

Helsinki-päivä Merkissä

Iloista Helsinki-päivää! Merkkiin on tänäänkin vapaa pääsy. Tarjoamme Helsingin syntymäpäivän kunniaksi yleisöopastuksen ja Painokellarin työnäytöksen. Painokellarissa avautuu myös Stadissa tehty 2024 -näyttely.

Opastettu kierros Merkkiin
klo 12

Kierros avaa näkökulmia median historiaan ja viestinnän ilmiöihin Merkin pysyvässä näyttelyssä. Näyttelymme viesti on vapaan median merkitys demokratialle. Sen keskeisiä käsiteltäviä teemoja ovat journalismi, sananvapaus ja disinformaation torjunta.

Ilmaiselle kierrokselle ei tarvitse ilmoittautua, ja sen kesto on noin 30 minuuttia.

Kirjapainohistorian työnäytös Painokellarissa
klo 13–15

Tekstin ja kuvan painaminen paperille oli ennen käsityötä. Koe kohopainoajan kulttuurihistoria Merkin Painokellarissa!

Työnäytökset ovat perinteikäs osa Merkin toimintaa. Niissä kirjapainoalan vanhat ammattilaiset esittelevät lehtien ladonnan ja painamisen taitojaan ja kertovat, millaista tämä työ oli menneinä vuosikymmeninä. Digitalisaatio ja muut tekniset muutokset mullistivat painoalan 1960–90-lukujen aikana, ja samalla metalliladonta ja kohopainotekniikka jäivät pääosin historiaan.

Rennossa tapahtumassa voi vierailla milloin vain sen aikana, ja se sopii kaikenikäisille.

Stadissa tehty 2024 -näyttely avautuu Painokellarissa

Painokellarissa avautuu Helsinki-päivänä näyttely, jossa on esillä neljäntoista Stadin ammatti- ja aikuisopiston opiskelijan projektityötä. Opiskelijat ovat opiskelleet media-alan ja kuvallisen ilmaisun perustutkintoa vuosina 2023-2024.

Työt Painokellarin näyttelyyn on valinnut Stadin ammatti- ja aikuisopiston opettajista koostunut raati. Museo Merkin nimeämä palkintolautakunta valitsee töiden joukosta parhaaksi katsomansa työn, ja voittaja julkistetaan Painokellarissa Taiteiden yönä 15.8.2024 klo 18.00.