Osa meemistä, ikkuna, jossa teksti Tervetuloa Tervetuloa viikoille viikoille

@toolon_keskikettera: Tervetuloa viikoille

Mika Aaltola viisastelee suomettumisesta Snapchatissa kuin teinipoika. Korealaisen Squid Game -sarjan kilpailijat kimpaantuvat ”woke-kulttuurin” ankarista vaatimuksista. Mitä näistäkin meemeistä pitäisi ajatella?

Instagramissa toimiva @toolon_keskikettera on 26-vuotias helsinkiläinen meemintekijä. Hänen mielestään puhuttelevimmat meemit muistuttavat taiteenlajina enemmän esseitä kuin vaikkapa kuvataiteen muotoja. Nykypäivän sosiaalisen median alustoilla menestyäkseen sisällöt on syytä puristaa tiiviiseen ja tunteita herättävään pakettiin. Kuten esseillä, meemeilläkin on kyky koetella ideoita, ilmiöitä ja ongelmia.

”Essee on sika, kaikkiruokainen”, kirjallisuudentutkija Kuisma Korhonen on todennut. Mitä kaikkea @toolon_keskiketteran meemit ovat syöneet? Ruokalistalla on ollut, ei enempää eikä vähempää kuin kotimaisen kulttuurin kirjo. Keskeisiä ainesosia ovat ainakin ajankohtaisaiheet, YouTube-klassikot ja helsinkiläiset, usein varsin spesifit arkielämän ilmiöt. Mikään meemin osanen ei ole liian typerä tai selittämätön.

Tämä näyttely avaa @toolon_keskiketteran koronavuodesta 2020 asti jatkunutta meemitoimintaa. Meemien aiheiden kirjo on kasvanut, mutta tilillä revitään huumoria edelleen myös alkuperäisistä inspiraation lähteistä: töölöläisistä baareista ja muista paikallisista erikoisuuksista. ”Tervetuloa viikoille.”