Christel Rönnsin kuvitus Tiitiäinen-lorukirjoihin. Mehiläinen lentää puun alla.

Tiitiäisen aika

Kirsi Kunnas (1924–2021) on yksi tunnetumpia ja rakastetuimpia suomalaisia lastenkirjailijoita. Hänen tuotantonsa on inspiroinut alati uusia runosukupolvia 1956 ilmestyneestä Tiitiäisen satupuusta alkaen. Kunnas työskenteli Tiitiäis-aiheen parissa läpi vuosikymmenten, ja viimeiseksi jäänyt Tiitiäis-teos Tiitiäisen metsä julkaistiin vuonna 2020.

Päivälehden museon Tiitiäisen aika -näyttelyssä Kunnaksen runot heräävät eloon. Taiteilija Alexander Reichstein on luonut eri aikojen Tiitiäisistä kolmiulotteisen seikkailun, johon astuessaan museovieras kohtaa hurmaavimmat klassikkohahmot Tunteellisesta siilistä Herra Pii Poohon ja Haitulaan.

Näyttelyn sydän on suuri Satupuu, jonka oksat kantavat hilpeitä runonsäkeitä ja kirjojen kuvituksista tuttuja hämmästyttäviä yksityiskohtia. Lisämaustetta taianomaiseen tunnelmaan tuovat kekseliäät animaatiot.

Maija Karman kuvitus Tiitiäinen-lorukirjoihin.
Kuva: Maija Karma

Kirsi Kunnas – ilon ja leikin runoilija

Kirsi Kunnaksen (1924–2021) ensimmäinen runoteos Villiomenapuu ilmestyi 75 vuotta sitten. Kunnaksen viimeinen runokokoelma Tiitiäisen metsä julkaistiin vuonna 2020. Kunnas oli tuottelias kirjailija, suomentaja ja monipuolinen kulttuurivaikuttaja. Ennen kaikkea hän oli lastenrunoilija ja lastenkirjallisuuden uudistaja, jonka säkeet ovat riemastuttaneet jo useita sukupolvia.

Kunnas syntyi helsinkiläiseen taiteilijakotiin. Hänen vanhempansa Sylvi ja Väinö Kunnas olivat Tulenkantajat-ryhmään kuuluneita kuvataiteilijoilta, ja Kunnas suunnitteli itselleenkin taiteilijan uraa. Sota-aikana havaittu tuberkuloosi sai hänet kuitenkin siirtymään humanististen opintojen ja runouden pariin. Runoilijana Kunnas edusti sodanjälkeistä modernistien sukupolvea, jolle oli tärkeää oman runokielen löytäminen.

Suomentajan työ johti Kunnaksen lastenrunouden pariin. Englantilainen nonsense-perinne herätti hänet huomaamaan, ettei suomalainen lastenrunous enää puhutellut lapsia: se oli auttamattoman vanhanaikaista ja moralisoivaa. Vuonna 1956 julkaistiin Kunnaksen oma runoteos Tiitiäisen satupuu. Se oli uuden ajan lastenkirja täynnä huumoria, yllätyksiä ja leikkiä.

Tiitiäisen aika -näyttelyn tavoitteena on, Kirsi Kunnaksen runojen tavoin, tuottaa teille kävijöille iloa, yllätyksiä ja oivalluksia. Näyttely on samalla kunnianosoitus rakastetun lastenkirjailijan ainutlaatuiselle elämäntyölle.

Tapahtui kerran – ja yhä tapahtuu
että pihallesi kasvaa satupuu.
Kun avaat oven, niin silloin Hui!
juuri silloin se tapahtui.