Miten sanomalehdet ja muut tekstit on valmistettu ennen digiaikaa? Merkin pohjakerroksessa toimii Painokellari. Tämä vuonna 2007 avautunut kirjapainohistorian elävä keskus on säilynyt museouudistuksessa ennallaan. Se on yksi Suomen harvoista paikoista, jossa on esillä kirjapainoalan kulttuuriperintöä.
Painokellarissa voit tutustua perinteisessä kohopainotekniikassa käytettyihin laitteisiin ja työmenetelmiin – käsinladontaan, konelatomiseen ja painamiseen. Osa Kellarin työvälineistä ja -laitteista on edelleen käyttökunnossa: niiden toimintaa esitellään työpajoissa ja työnäytöksissä. Seuraa Merkin tapahtumakalenteria!
Graafisen alan kokoontumispaikka
Painokellari sopii graafisen alan opiskelijoiden ja työntekijöiden vierailukohteeksi. Kellarissa on pöytiä ja tuoleja, joten tilassa on helppo kokoontua. Tarjoamme myös Painokellarin esittelyä ryhmille. Varaa maksuton opastettu vierailu ennakkoon puhelimitse tai sähköpostitse.
Osallistu kirjoituskilpailuun
Kutsumme graafisen alan työntekijät muistelemaan kokemuksiaan alan muutoksista. Perinnekirjoituskeruu järjestetään yhdessä Mediaunionin (MDU) kanssa. Tavoitteena on saada talteen tietoja siitä, miten kirjapainoalan suuri murros vaikutti yksittäisiin työntekijöihin. Kilpailuun lähetetyt kirjoitukset tallennetaan Merkin kokoelmiin.
Muistoja pitkältä työuralta
Helsinkiläinen Tapio Värjölä käytti 40 vuoden graafisen alan työurallaan niin perinteistä metalliladonnan tekstirivejä, IBM:n pallokirjoituskonetta kuin optisessa ladonnassa tarvittua valopöytää ja vahakonetta. Miten nämä laitteet toimivat ja millaista oli työelämä graafisella alalla menneinä vuosikymmeninä?
Painoon! -kirjanen kertoo Painokellarin tarinaa ja samalla Merkin kotikadun, Ludviginkadun historiaa. Lataa tästä PDF-julkaisu vuodelta 2016.