Nuorena nukkunut uutispiirtäjä kuvitti Helsingin Sanomia aikana, jolloin piirros oli valokuvaa näppärämpi tapa kuvittaa sanomalehteä. Tuotanto on digitoitu Merkin sähköiseen arkistoon.
Rafael Rindell (1886–1920) palkattiin Helsingin Sanomien ensimmäiseksi vakituiseksi piirtäjäksi vuonna 1915. Alun perin liikealalla työskennellyt Rindell oli paria vuotta aiemmin ryhtynyt päätoimiseksi taiteilijaksi. Hän kehittyi lyhyessä ajassa taitavaksi, ajankohtaisaiheisiin erikoistuneeksi sanoma- ja aikakauslehtien kuvittajaksi.
Vuoteen 1920 asti saatiin Helsingin Sanomissa nähdä poliittiset tapahtumat, kiinnostavat valtiovierailut ja ihmismassoja kokoavat joukkotilaisuudet Rindellin tarkkoina havaintoina. Kevyempää aineistoa olivat Tiituksen pakinoiden hahmon Herra Kenosen seikkailujen kuvituskuvat sekä Viikon kuvat ja Päivän kuva -palstojen kuvitukset. Yhdessä numerossa saattoi olla useampikin Rindellin piirros.
Piirroksia käytettiin lehdissä yleisesti 1920-luvulle saakka, sillä vaikka ensimmäiset valokuvat olivat ilmestyneet sanomalehtiin jo 1900-luvun alussa, olivat ne vielä usein kalliita, ja ensimmäisen maailmansodan aikana myös kirjapainoalan raaka-aineista oli pulaa. Samoihin aikoihin Rindellin palkkaamisen kanssa alkoivat myös muut sanomalehdet kiinnittää vakituisia piirtäjiä palvelukseensa.
Lupaavan taiteilijan ura katkesi traagisesti. Maaliskuisten talviurheilukilpailujen kuvitustyö johti vilustumiseen, keuhkokuumeeseen ja vasta 33-vuotiaan Rafael Rindellin kuolemaan.
Rafael Rindellin piirustuskokoelma on nyt digitoitu kokonaisuudessaan. Siihen sisältyy Helsingin Sanomissa julkaistuja kuvitus- ja henkilökuvia, vinjettejä sekä Tiituksen pakinoiden kuvitusta. Lisäksi kokoelmasta löytyy Rindellin Velikulta-lehdessä vuosina 1913-1918 julkaistuja piirustuksia ja luonnoksia. Kuvat on pääosin luetteloitu niiden julkaisupäivän mukaan.
Siirry tästä tutustumaan Rafael Rindellin piirustusarkistoon.