Pilapiirtäjä Oki Räisänen

Helsingin Sanomien pilapiirtäjä Oki Räisäsen piirustuskokoelma sisältää yli 5500 digitoitua pilapiirrosta Suomen ja Euroopan historian dramaattisilta ja poliittisesti kuumilta vuosikymmeniltä.

Pilapiirtäjä Oki Räisäsen pilakuva, jossa esiintyy Isänmaallisen Kansanliikkeen johtohahmoja.
Isänmaallisen Kansanliikkeen (IKL) johtohahmot olivat Räisäsen pilkan suosikkikohteita.

Oskari Vilhelm (Oki) Räisänen (1886-1950) toimi Helsingin Sanomien pilapiirtäjänä vuosina 1932-1950.

Räisänen opiskeli Taideyhdistyksen piirustuskoulussa vuosina 1904-1907. Hän työskenteli ensin Maakansassa pakinoitsijana ja kuvittajana, minkä jälkeen Räisänen siirtyi Helsingin Sanomiin. Hesaria Oki Räisänen rikastutti kuvillaan yhteensä 18 vuoden ajan, aina kuolemaansa asti.

Räisänen oli erittäin tuottelias. Hän piirti samaan aikaan sekä Helsingin Sanomiin että Ilta-Sanomiin. Kuvitettavina olivat muun muassa Lassi Hiekkalan pakinat. ”Päivän piirroissa” Räisänen kommentoi humoristisesti niin kotimaista päivänpolitiikkaa kuin koko maailmaan koskettaneita tapahtumiakin.

1930-luvun alun piirustuksissa esiintyvät aikakauden johtavien poliitikkojen lisäksi muun muassa Lapuanliikkeen johtohahmot ja kotimaisten lehtien edustajat – useimmiten pakinoitsijat. Räisänen nimesi hahmonsa, joten ne on helppo tunnistaa. Sanomalehtiväen taas erottaa paperihatuista.

Median museo ja arkisto Merkki on digitoinut ja julkaissut koko Räisäsen piirustuskokoelman. Kokoelma käsittää lehdissä julkaistujen piirrosten originaalit 1930-1950-luvuilta. Piirustuksia on yli viisi ja puoli tuhatta, ja ne ovat jatkossa kenen tahansa vapaasti tutkittavissa.

Räisäsen piirustusarkistoon pääset tutustumaan tästä.