Maissi Erkon arkisto

Maissi Erkon arkisto on avain monipuolisen yhteiskunnallisen vaikuttajan elämään. Hän tuli tunnetuksi muun muassa sortovuosien aikana toimineen vastarintajärjestö naiskagaalin aktiivina.

Maissi Erkko lukemassa lehteä.
Maissi ei voinut elää ilman päivän lehteä.

Maria Aurora ”Maissi” Erkko (os. Holländer, 4.6.1872–1.9.1936) tunnetaan päätoimittaja Eero Erkon puolisona. Hän oli kuitenkin monipuolinen yhteiskunnallinen vaikuttaja. Venäläistämisvuosina Maissi toimi aktiivisesti muun muassa kagaalin rinnakkaisjärjestössä naiskagaalissa. Hän osallistui myös erilaisten avustus- ja huoltotoimikuntien toimintaan. Varsinaiselta ammatiltaan Maissi Erkko oli sairasvoimistelija ja hieroja.

Eero Erkon kuoltua Maissi jatkoi puolisonsa työtä Sanoma Osakeyhtiön johtokunnassa. Hän keskitti yhtiön omistuksen perheelleen, minkä ansiosta Sanomasta tuli lopullisesti Erkkojen dynastian hallitsema perheyhtiö.

Maissi Erkon arkisto sisältää muistiinpanoja, kirjeenvaihtoa ja erinäisiin harrastus- ja luottamustoimiin liittyviä asiakirjoja. Erikseen mainittakoon laaja kirjeenvaihto puoliso Eero Erkon kanssa.

Arkisto on tutkittavissa Merkin sähköisessä arkistossa: klikkaa tästä tutustuaksesi aineistoon.