Holländer-suvun arkistot

Median museo ja arkisto Merkki on digitoinut ja julkaissut myös Maissi Erkon sukulaisten arkistoja. Hän oli omaa sukuaan Holländer.

Kirjekuori Holländer-suvun arkistosta.
Holländer-suvun arkistoissa on paljon sukulaisten välistä kirjeenvaihtoa.

Alexandra Adolfina Holländer (1848-1936) oli Maissi Erkon (o.s. Holländer) äidin Aurora Olivia Holländerin sisar. Alexandran ollessa lapsi perhe muutti ensin Helsingin Katajanokalle, jossa isä Petter Holländer työskenteli Ensimmäisen Suomen meriekipaasin kirjurina. Isän kuoltua vuonna 1853 äiti ja tyttäret asuivat Helsingissä.

Kun Aurora Holländer meni naimisiin pikkuserkkunsa Seilin mielisairaalan taloudenhoitajan Johan Fredrik Holländerin kanssa, muutti sisar Alexandra heidän kanssaan Seilin saarelle. Vuonna 1884 hän siirtyi Turkuun työskentelemään Turun lääninlasaretin taloudenhoitajan emännöitsijänä. 1880-luvun lopulla Alexandra Holländer muutti Helsinkiin ja harjoitteli mielisairaanhoitoa Lapinlahden sairaalassa.

Uransa Alexandra Holländer teki Käkisalmen mielisairaalassa, joka perustettiin vuonna 1889. Hän kehitti ammattitaitoaan opintomatkoilla eri Euroopan maissa ja kohosi urallaan sairaalan ylihoitajaksi. Alexandra Holländer jäi eläkkeelle vuonna 1912 ja muutti ensin Turkuun ja myöhemmin Seiliin sisarenpoikansa Armas Holländerin luokse, joka oli seurannut isäänsä sairaalan taloudenhoitajana. Alexandra Holländer kuoli Seilissä 15.7.1936.

Alexandra Holländerin arkisto koostuu pääasiassa kirjeenvaihdosta, jota Alexandra kävi perheenjäsentensä, sisarentyttärensä Maissi Erkon perheenjäsenten sekä ystäviensä kanssa. Löytyypä Alexandran arkistosta myös hänen muistiin kirjaamiaan runoja sekä työuraansa liittyviä asiakirjoja.

Holländer-suku on peräisin Hollannista. Tammisaaressa 1620-luvulla asuneen Hans Hollenderin jälkeläiset asettuivat Viipuriin ja toinen sukuhaara Kuopion lähelle Kasurilaan, jossa myös syntyi 1806 Maissi Holländerin isänisä Petter Holländer. Maissin äidinisä ja isänisä (kumpainenkin nimeltään Petter Holländer) olivat serkkuja keskenään.

Petter Holländerin poika Johan Fredrik (1844-1904) opiskeli Kuopion yläalkeiskoulussa ja toimi myöhemmin Rannan tuomiokunnan alituomarin avustajana käräjillä 1861-1864. Tämän jälkeen hänet nimitettiin Viipurin lääninhallitukseen ensin ylimääräiseksi, sitten vakinaiseksi lääninkanslistiksi. Vuonna 1869 Johan Holländer nimitettiin Nauvon Seilin mielisairaalan taloudenhoitajaksi ja samana vuonna hän meni naimisiin serkkunsa Aurora Holländerin (s.1843) kanssa. Vuonna 1892 hänet nimitettiin Turun lääninhallituksen lääninrahastonhoitajan apulaiseksi. Johan Holländer kuoli vuonna 1904 Turussa – hänen tyttärensä Maissi oli miehensä Eero Erkon ja perheen lasten kanssa tuolloin maanpaossa Yhdysvalloissa.

Holländer-suvun arkistoon sisältyy Maissi Erkon isän Johan Fredrik Holländerin (1844-1904) kirjeenvaihtoa sekä Maissin äidinisän Petter Holländerin (1806-1853 ) todistus Kuopion triviaalikoulusta 1824.

Alexandra Holländerin arkisto

Holländer-suvun arkisto

Katso myös Maissi Erkon arkisto