Helsingin Suomalainen Sanomalehti Osakeyhtiö

Helsingin Suomalainen Sanomalehti Oy oli Päivälehden ensimmäinen kustannusyhtiö. Sen arkisto kertoo lehdenteosta, osakkaista ja yhtiön taloustilanteesta, joka aiheutti omistajille harmaita hiuksia.

Vanha asiakirja Helsingin Suomalaisen Sanomalehti Osakeyhtiön arkistosta.
Yhtiön säännöt hyväksyttiin senaatissa.

Helsingin Suomalainen Sanomalehti Osakeyhtiö perustettiin loppuvuonna 1890. Yhtiö toimi edellisenä vuonna perustetun Päivälehden kustantajana. Päivälehti oli julkaissut ensimmäisen näytenumeronsa 16.11.1889. Lehti lakkautettiin painoviranomaisten päätöksellä heinäkuun alussa 1904.

Päivälehden jatkajaksi perustettiin Helsingin Sanomat, jonka ensimmäinen numero ilmestyi 7.7.1904, vain neljä päivää viimeisen Päivälehden ilmestymisen jälkeen. Sen kustantajana toimi samaan aikaan perustettu Sanoma Osakeyhtiö. Kirjapaino- ja kustannustoiminnan turvaksi perustettiin myöskin heinäkuun alussa Helsingin Uusi Kirjapaino-osakeyhtiö (HUK).

Kustannusyhtiön arkisto kertoo ennen kaikkea yhtiön hallinnosta ja osakkaista. Arkistoon sisältyy pöytäkirjoja, osakasluetteloita ja lupa-asioiden asiakirjoja. Myös itse Päivälehteen, sen perustamiseen ja toimittamiseen liittyvät asiakirjat on koottu kustannusyhtiön arkiston alle.

Arkisto on digitoitu joitain suurikokoisia kassa- ja tilikirjasarjoja lukuun ottamatta. Digitoidut asiakirjat ovat vapaasti tutkittavissa Päivälehden arkiston sähköisessä arkistossa.

Klikkaa tästä päästäksesi tietokantaan.