Eero Erkon arkistot

Eero Erkon arkistoja voisi sanoa yhdeksi Merkin arkistojen peruskiveksi. Ne kertovat Erkon lehtimiesurasta, yhteiskunnallisista toimista ja yksityiselämästä. Aineisto on jaettu useampaan kokonaisuuteen.

Eero Erkko Oki Räisäsen kuvaamana.
Eero Erkko Oki Räisäsen kuvaamana.

Eero Erkko (1860–1927) oli sanomalehtimies ja poliitikko, jota ilman Päivälehteä ja Helsingin Sanomia ei olisi syntynyt. Orimattilassa syntynyt Päivälehden perustaja ja päätoimittaja oli aktiivinen nuorsuomalainen. Hän ehti toimia edustajana niin säätyvaltiopäivillä kuin eduskunnassakin. Erkon ja hänen puolisonsa Maissin työ oli perusta Helsingin Sanomien menestykselle ja Erkkojen mediaimperiumin synnylle.

Perustuslaillisen Erkon toiminta johti venäläistämiskausien aikana kenraalikuvernööri Bobrikovin määräämään maastakarkotukseen. Poliittinen ura jatkui itsenäistyneessä Suomessa, jossa edistyspuoluetta edustanut Eero Erkko ehti kantaa myös ministerinsalkkuja.

Monipuolinen ura jätti jälkeensä monipuoliset arkistot. Eero Erkon aineisto on yksi Merkin arkiston peruskivistä. Arkistot on jaettu useampaan kokonaisuuteen: omat arkistonsa on Päivälehteen, Helsingin Sanomiin ja muihin, pienempiin nuorsuomalaisiin lehtiin liittyville kokonaisuuksille. Erkon julkisiin ja poliittisiin tehtäviin liittyvä toiminta on omassa arkistossaan, kuten myös perheasiat ja yksityiset asiakirjat.

Eero Erkon arkistot – kirjeenvaihto, muistiot, kirjoitukset –  ovat läpileikkaus politiikan ja kansalaisvaikuttamisen verkostoihin vuosisadan vaihteen Suomessa. Erkon arkistoaineisto on kokonaisuudessaan digitoitu, ja asiakirjat ovat kaikkien kiinnostuneiden tutkittavissa Merkin sähköisessä arkistossa. Seuraa oheisia linkkejä:

Eero Erkon Päivälehteen liittyvä arkisto

Eero Erkon Helsingin Sanomiin liittyvä arkisto

Eero Erkon julkisten tehtävien arkisto

Eero Erkon yksityisarkisto

Eero Erkon Viikon Viesti -lehteen liittyvä arkisto

Eero Erkon Keski-Suomi -lehteen liittyvä arkisto

Eero Erkon Kaikuja Euroopasta -lehteen liittyvä arkisto