Kuvalaatan vedostamisvälineitä Painokellarin pöydällä. Esim väritela, paperia, kuvalaatta ja pieni vedostusprässi.

Kirjapainohistoria pääsee esiin työnäytöksissä

Työnäytökset ovat perinteikäs osa Merkin toimintaa. Niissä kirjapainoalan vanhat ammattilaiset esittelevät lehtien ladonnan ja painamisen taitojaan ja kertovat, millaista tämä työ oli menneinä vuosikymmeninä. Digitalisaatio ja muut tekniset muutokset mullistivat painoalan 1960–90-lukujen aikana, ja samalla metalliladonta ja kohopainotekniikka jäivät pääosin historiaan.

Kevätkauden 2025 työnäytökset järjestetään viitenä sunnuntaina klo 13–15:
2.3., 16.3., 30.3., 13.4. ja 27.4.

Lisäksi kesäkuussa järjestetään perinteinen Helsinki-päivän työnäytös torstaina 12.6.2025.

Rennossa tapahtumassa voi vierailla milloin vain sen aikana ja se sopii kaikenikäisille. Painokellariin pääsee kierreportaita pitkin sekä hissillä.

Perinteisen kirjapainotyön taitajien määrä vähenee, mutta Painokellarin tehtävänä on painoalan kulttuuriperinnön säilyttäminen ja perinteen jatkaminen. Merkin työnäytöksissä on mukana vanhojen konkarien rinnalla nuorempia museoalan, vanhojen laitteiden ja taidegrafiikan osaajia, jotka ottavat haltuun Painokellarin toimintaa ja tuovat jatkuvuutta Painokellarin toimintaan.

Pieniä kuvalaattoja pöydällä.
Kuvalaattoja Merkin käyttökokoelmasta. Vinkeät sammakot ovat kestosuosikki Painokellarin työnäytöksissä: niitä on vedostettu kortteihin, jotka museokävijät saavat ottaa mukaansa.

Graafisen alan kulttuuriperintöä kokoelmiin

Kirjatyöntekijöiden kirjoituskilpailu jatkuu vielä helmikuun loppuun saakka. Merkki ja painetun viestinnän järjestö Mediaunioni (MDU ry) kutsuvat kirjoittajat pohtimaan graafisen alan muutoksia ja niiden vaikutusta omaan työhön. Tarkemmat ohjeet osallistumiseen löytyvät osoitteesta:
https://merkkiin.fi/uutiset/kirjapainoalan-muistot-talteen-kirjoituskilpailu-kaynnistyy

Esimerkkejä kirjapainoalan sanastosta

Ooli on pieni terävä naskali, jolla iskemällä voidaan irrottaa väärä kirjain tai rivi tekstiladelmasta.

Tenakkeli näyttää pieneltä nuottitelineeltä, johon latoja laittaa työn alla olevan käsikirjoituksen esiin työpöydälleen.

Uksaaminen on pienten metallisten ladontapalojen heittoa, jolla latomoissa on ratkaistu mm. se, kuka joutuu jäämään ylitöihin.