Sosiaalisen median merkitys on kasvanut media-arjessa, ja myös journalismia tehdään nykyään suoraan somealustoille. Monilla alustoilla jakoon ei laiteta enää vain tekstiä vaan kuva- ja videosisältöjä. TikTok on tällaisista alustoista tunnetuin ja tällä hetkellä kiistanalaisin.
Tässä tilaisuudessa kysymme, miten kiinalaisomisteinen somejätti toimii journalismin välineenä. Entä miten TikTok hyödyttää julkista keskustelua vaikkapa politiikasta?
Vaasan yliopistossa toteutettu Lyhytvideot nuorten uutislähteenä -hanke on tarkastellut vuodesta 2022 lähtien somevideoiden ja videonjakoalustojen merkitystä journalismille etenkin nuorten näkökulmasta. Helsingin Sanomain Säätiön rahoittamassa hankkeessa on haastateltu suomalaisia toimittajia sekä nuoria, analysoitu TikTok-videoita sekä järjestetty nuoria ja journalisteja yhdistäviä työpajoja.
Hankkeen päätösseminaarissa 16.2.2024 kello 13–16 esitellään hankkeen tuloksia ja keskustellaan TikTokin ja journalismin yhteisestä tulevaisuudesta: onko sitä, ja jos on, niin miltä se näyttää? Tilaisuuteen on vapaa pääsy, ei ennakkoilmoittautumista.
Tilaisuuden ohjelma
13.00 Tilaisuuden avaus, hankkeen johtaja professori Tanja Sihvonen
13.15 Tutkimushankkeen esittely, Tanja Sihvonen
13.30 Tutkimustuloksia, hankkeen tutkijat: Liisa Kääntä, Ville Manninen, Nuppu Pelevina, Virpi Salojärvi ja Teija Waaramaa
14.00 Kahvitauko
14.30 Keskustelupaneeli: Mitä TikTokin käyttö paljastaa meistä?
Juontajana tutkija Ville Manninen, osallistujat:
päätoimittaja Orna Ben Lulu (RARE Media)
toimittaja Jenny Matikainen (Yleisradio)
kansanedustaja Ville Merinen
tuottaja Ville Seuri (Yleisradio)
15.30 Kysymyksiä yleisöltä
15.45 Päätössanat
16.00 Tilaisuus päättyy
Paneelikeskustelussa TikTokia työssään käyttävät ammattilaiset kommentoivat tutkimuksen tuloksia ja pohtivat alustan tulevaisuutta suomalaisen journalismin ja julkisen keskustelun kontekstissa.
Orna Ben Lulu on RARE Media:n päätoimittaja ja yksi sen perustajista. RARE voitti vuoden 2019 Uutisraivaaja-kilpailun ja oli myös yksi vuoden 2022 voittajista. Se julkaisee sisältöä nuorille yleisöille, pelkästään sosiaalisessa mediassa.
Jenny Matikainen on Yleisradion pitkäaikainen ulkomaantoimittaja. Aiemmin hän on toiminut Ylen Aasian-kirjeenvaihtajana asemapaikkanaan Peking. Hän seuraa työssään edelleen Kiinaa ja Itä-Aasiaa.
Ville Merinen on psykoterapeutti ja sosialidemokraattisen puolueen ensimmäisen kauden kansanedustaja. Hän nousi julkisuuteen TikTokissa, jossa hänet tunnetaan nuorten huoliin perehtyneenä “Terapeutti-Villenä.”
Ville Seuri on verkkojournalismiin, sosiaaliseen mediaan ja nuoriin yleisöihin erikoistunut journalisti, joka johtaa nuorille aikuisille suunnattua Yle Kioski -mediabrändiä. Aiemmin Seuri on työskennellyt journalistisissa päällikkötehtävissä Ylen uutis- ja ajankohtaistoiminnassa ja Helsingin Sanomissa.