HUOM. Ennakkotiedoista poiketen tapahtumaa ei järjestetä 27.11., vaan se siirtyy joulukuulle. Uusi aika on maanantai 16.12. klo 17-19. Pahoittelemme muutoksesta mahdollisesti aiheutuvaa vaivaa.
Marras-joulukuussa Merkki ja Postimuseo nostavat esiin transihmisten lähihistoriaa Suomessa. Transmuistojen ilta on keskustelu- ja muistelutapahtuma, jonka aineksina on viime vuosikymmenten transkulttuuriperintö eli erilaiset lehdet, kuvat, verkkomedia ja myös henkilökohtaiset esineet. Meiltä meille -näkökulma fokusoi transaktiivien omiin julkaisuihin, yhteisöihin ja moninaisiin transelämiin.
Tapahtumassa ovat keskustelemassa Helena von Schantz ja Valo Vesikauris.
Huom: Sama tapahtuma järjestetään kahdessa kaupungissa, 20.11. Tampereella ja 16.12. Helsingissä. Tapahtumissa on kuitenkin eri keskustelijat. Haastattelijana toimii tapahtumakoordinaattori Aikku Meura museo Merkistä.
Tapahtuma järjestetään yhdessä Postimuseon ja Transfeminiinit ry:n kanssa ja se on osa sateenkaarihistoriakuukauden ohjelmaa. Tapahtumassa noudatetaan Merkin turvallisemman tilan periaatteita, jotka löytyvät osoitteesta: https://merkkiin.fi/vierailu/turvallisemman-tilan-periaatteet
Lämpimästi tervetuloa juhlistamaan sateenkaarihistoriakuukautta Merkkiin!
Kuvitus: Sebastian Sotavalta
Helena von Schantz on 51-vuotias transnainen ja kahden aikuisen lapsen ylpeä isä, joka vielä kahdeksan vuotta sitten luuli olevansa (hiukan outo) mies.
Helena on toiminut pitkään Sukupuolen moninaisuuden osaamiskeskuksen vertaisohjaajana naisten ja muiden feminiinien ryhmässä, sekä vapaaehtoisena lasten ryhmässä.
Valo Vesikauris on Trans ry:n puheenjohtaja ja yksi yhdistyksen perustajajäsenistä. Hän on helsinkiläistynyt muunsukupuolinen, joka ymmärsi olevansa trans 19-vuotiaana tekemiensä Google-hakujen ansiosta, ja on sen jälkeen ehtinyt kunnostautua monenlaisen transaktivismin parissa.
Valoa innostaa ja inspiroi transihmisten resilienssi ja kyky löytää niin kuhunkin ajankuvaan sopivia selviytymiskeinoja, kuin luovia vaikuttamisen ja yhteisöjen rakentamisen tapoja vuosikymmenestä toiseen sukupuolivähemmistöjä syrjivässä yhteiskunnassa.