Miten internet-meemien merkitykset muodostuvat? Maaliskuun Merkki-illassa 20.3.2024 yritettiin ymmärtää meemien häilyviä ja tulkintaa pakenevia merkityksiä.
Meemien selailu on usein äänetöntä ja yksinäistä ruudun tuijottamista. Ne kuitenkin leviävät sosiaalisen median alustoilla, joten meemeissä on aina mukana kosketus erilaisiin yhteisöihin – vaikka sitten digitaalisesti.
Maaliskuun Merkki-iltaa vietettiin otsikolla Tajuton meemi! Meemejä ei ole aina helppo ymmärtää, jos ei tunne niihin upotettuja viittauksia vaikkapa tv-sarjoihin, peleihin tai muihin meemeihin. Illan aikana kuitenkin myös todettiin, että yhtä oikeaa tapaa ymmärtää meemejä ei välttämättä edes ole, koska etenkin kokeellisemmissa tai abstraktimmissa meemeissä vitsit ja intertekstuaalisuus ovat niin häilyviä. Merkitys on siis katsojan silmässä.
Meemipolitiikkaa ja verbaaliakrobatiaa
Tajuton merkki! -illan avasivat kolmen keskustelijan miniluennot. Avauspuheenvuoron piti Merkin tapahtumakoordinaattori Aikku Meura, joka kertoi museouudistuksen myötä avautuneesta näyttelytila Meemikujasta. Tiuhaan vaihtuvien meeminäyttelyiden galleria laajenee Instagramiin, jota kautta se pyrkii tavoittamaan suomalaisen IG-meemiyhteisön ja toteuttamaan näyttelyitä yhdessä meemitilien kanssa. Meemikuja pyrkii nostamaan meemien arvostusta kulttuurimuotona.
Tutkija-taiteilija ja meemikuraattori Jenna Jauhiainen kertoi meemien polittisesta vaikutusvallasta. Hän käytti esimerkkinään Gazan sotaa ja laajemmin Israelin ja Palestiinan konfliktia kommentoivia meemejä. Meemien perusolemukseen kuuluu asioiden kiteyttäminen, toisaalta myös kärjistäminen ja yksinkertaistaminen. Ne ovat näin ollen tehokas väline välittää informaatiota digitaalisessa mediassa. Britney Spearsin (kuvitteellisin) sanoin, It’s Palestine, bitch!
Illan kolmas keskustelija, etunimellään esiintyvä meemintekijä Tommi, kertoi miniluennossaan, millaista on ylläpitää kahta laajan seuraajamäärän Instagram-meemitiliä. Suomen kielen monimuotoisuudesta kumpuavasta huumorista ponnistavat tilit @yhdyssanansaattaja ja @puujalat_maassa ilmentävät meemintekijän huumorintajua. Kaikki meemit ovat Tommin omaa tuotantoa ja syntyvät kiinnostuksesta kielelliseen ilmaisuun.
Raati on päättänyt kohtalostasi
Multimodaalit, kuvaa ja tekstiä hyvinkin kaoottisesti sekoittavat meemit ilmaisevat havaintoja, tunteita tai teorioita tavalla, joka lähestyy taidetta. Aikku Meura arvioi meemien kielen muistuttavan taiteen kieltä, joka on myös häilyvää, selittämätöntä ja säännöistä piittaamatonta. Sekä taiteella että meemeillä on koulukuntansa omine ilmaisutapoineen. Jenna Jauhiainen arvioikin taidemaailman rakenteiden ja instituutioiden ulkopuolelta ponnistavien meemien olevan tämän hetken kiinnostavinta ja ilmaisuvoimaisinta taidetta. Tommi luonnehti omia meemejään pikemminkin kielelliseksi huvitteluksi kuin taiteeksi, mutta myös hän paljasti meemeistään löytyvän piilotettuja merkityksiä – jos niitä vain osaa etsiä.
Illan päätti diaesityksen muotoinen meemiraati, johon oli koottu keskenään hyvin erilaisia meemejä @vainkeskiluokkajutuista deep fried -dekonstruoituun kuvaan juustosta. Keskustelijat yrittivät paikantaa meemien tarkoitusperiä ja sitä, mistä niiden mahdollinen hauskuus on peräisin. Tämä ei useinkaan ollut helppo tehtävä, mutta meemien tulkinnassa matka lienee vähintään yhtä tärkeä kuin päämäärä.
Uusi näyttely avautuu Meemikujalla
@yhdyssanansaattaja -meemitilin näyttely Paraati paikalla avautuu Meemikujalla tiistaina 2.4. ja jatkuu 26.5. asti. Näyttely on avoinna Merkin aukioloaikoina eli ma-ti klo 11–17, ke 11–18 ja to-su 11–17.